Fair betaling og stabilitet – derfor er det så vigtigt
Johan Blasberg, ansvarlig for indkøb og sourcing af råkaffe hos Amokka / Scanomat
Kaffe dyrkes på mere end 12 millioner farme verden over, hvoraf de fleste er små familiebrug. I mange kaffeproducerende lande er kaffen stadig en af få mulige indtægtskilder. Alligevel har lave og uforudsigelige priser gjort det svært for kaffebønder at leve af deres arbejde gennem årtier.
En nyere undersøgelse fra Columbia University viser, at kaffebønder i otte ud af ti kaffeproducerende lande gennemsnitligt tjener under fattigdomsgrænsen. I Uganda tjener en kaffedyrkende familie eksempelvis omkring $88 om året fra kaffe. For at opnå en basal leveindkomst, som dækker mad, bolig, sundhed og uddannelse, skal indtægten ligge på mellem $2.000 og $6.000 årligt.
Disse realiteter former måden, vi arbejder med kaffe hos Amokka.
Vi tror på, at god kaffe kræver stærke relationer. Det betyder fair betaling, langsigtet stabilitet og gennemsigtighed i hele forsyningskæden. Derfor bygger vores sourcingmodel på direkte handel og aftaler med vores partnere over flere sæsoner.
Hos Nasir i Etiopien bliver naboer og småbønder betalt kontant ved levering af kaffebærrene. Vi betalte 169,0 % over C-markedsprisen for dette parti.
Sådan køber vi kaffe
I sæsonen 2023/24 betalte vi gennemsnitligt 51 % over markedsprisen for vores kaffe. Disse merpriser afspejler ikke kun kaffens kvalitet, men også værdien af stabile og forudsigelige priser for producenterne. Stabilitet er ofte lige så vigtigt som højere priser.
I Brasilien har vi eksempelvis faste pris-aftaler med vores partnerfarm. Det sikrer dem en fair pris, når markedspriserne er lave, og giver os stabilitet, når priserne stiger. Det handler ikke bare om at betale mere, men om at skabe pålidelighed.
Kaffe fra Ketiara, vores indonesiske samarbejdspartner, dyrkes, sælges og eksporteres direkte af kooperativet selv. I 2024 betalte vi 72,4 % over C-markedsprisen.
I tider med ustabile markeder
Lige nu oplever vi en kraftig stigning i kaffepriserne. Siden slutningen af 2024 er Arabica-priserne steget med 70 procent som følge af vejrpåvirkninger og mindre høst i Brasilien. For mange i branchen har dette ført til forsinkede eller annullerede aftaler.
Vores tilgang har været anderledes. Vi står ved vores aftaler og arbejder tæt sammen med vores partnere for at håndtere ændringerne fair og transparent. På grund af vores direkte og langsigtede samarbejder er vi sikre på, at de priser vi betaler, faktisk når ud til bønderne og skaber stabilitet – også når markedet er uroligt.
I Nicaragua forhandles priser få uger før levering. Bønderne er frie til at sælge deres kaffe til hvem som helst, men gennem årene har Frederik, vores lokale partner, opbygget et stærkt netværk, som tilbyder bønderne gode priser og landbrugsfaglig rådgivning. Vi betalte 32,6 % over markedsprisen i 2024.
Fremadrettet
Markedet vil fortsætte med at ændre sig. Priserne kan forblive høje eller falde igen. Uanset hvad bør det ikke være bønderne, der bærer al risikoen.
Vores rolle hos Amokka er at skabe langsigtede samarbejder, der holder i både gode og udfordrende tider. Kun sådan bliver kaffe bæredygtig – ikke bare for os, men især for de mennesker, der dyrker den.
Vores mexicanske partner Edelmira arbejder på samme måde som Frederik i Nicaragua, hvor bønderne tilbydes bedre vilkår og højere priser end hos andre lokale opkøbere. Ved seneste høst betalte vi 61,3 % over C-markedsprisen.
Efterlad en kommentar
Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.